Kapcsolt hő és villamosenergia termelés

Környezetbaráttá tesszük az energiát! Villamos- és hőenergia egyszerre, egy energiahordozó segítségével. Az egy energia hordozós megoldás, vagyis a kapcsolt hő és villamosenergia termelés egyidejűleg csökkenti a termelési- és a fogyasztási költségeket, valamint a környezetre rótt terheket. Ez elsősorban a kogenerációs (és a trigenerációs) rendszereknek, valamint a gázmotoros erősműveknek köszönhető, melyek egy folyamaton belül, egyszerre képesek a villamos- és a hőenergia előállítására.

Kapcsolt hő és villamosenergia termelés – a jövő megoldása

A technológiák belül két rendszert különböztethetünk, melyek működési alapjai ugyan azok, de a végeredményében jelentős eltérés található. Az első a kogenerációs folyamat, ami lényegében két különböző energiafajta egy folyamaton belüli előállítását jelenti, ami turbinával és gázmotorral is megvalósítható. A villamos- és a hőenergia együttes előállítása elsősorban azoknak ajánlott, akik egyszerre alkalmazzák e két energia fajtát, vagy önállóan szeretnék szabályozni az energiafelhasználásukat. A kogeneráció kiváló megoldást jelenthet azoknak is, akik képesek és a villamos energiát a közmű hálózatba táplálni.

A másik folyamat a trigeneráció, ami a kogeneráció tovább fejlesztett változatának is tekinthető, ugyanis az alapelv ugyan az. A végeredményt viszont némiképp eltérő, hiszen a trigeneráció sorén nem csak a szükséges villamos- és fűtési energia, meleg víz állítható elő, hanem a hűtéshez szükséges energia is. Ennek előnye leginkább a nyári szezon során vagy a hűtőházak esetében élvezhető.

Jó tudni: a kapcsolt hő és villamosenergia termelés nem csak költség-és környezetbarát, hanem egyben egy kimagaslóan hatékony megoldás is. Ugyanis amíg a tisztán villamos energiával üzemeletett berendezések hatásfoka csak a 35 %-ot érheti el, addig egy kogenerációs fogyasztó akár 90 %-os hatásfokkal is üzemelhet.

A kapcsolt hő és villamosenergia termelés további előnyei:

  • Kedvező hatásfok
  • Energia megtakarítás
  • Független, decentralizált energiatermelés
  • Szabályozható, rugalmas felhasználás
  • Környezetbarát megoldás

Környezetvédelem és hatékony energia felhasználás együtt, lehetséges. Kérje ajánlatunkat a kapcsolt hő és villamosenergia rendszerek tervezésére és kivitelezésére.